Ingrijpende klimaateisen voor huiseigenaren!

Ingrijpende klimaateisen voor huiseigenaren!

Hey daar! Eigenaren van huizen opgelet, want de overheid gaat zich bemoeien met jullie woningen. En niet zomaar een beetje, nee nee, we hebben het hier over vergroening! De EU heeft namelijk een nieuwe richtlijn uitgevaardigd waarin staat dat alle gebouwen uiterlijk in 2050 emissievrij moeten zijn. Geen zorgen, we hebben nog even de tijd, maar vanaf 2030 moeten alle nieuwe gebouwen al emissievrij zijn. Deze ingrijpende klimaateisen voor huiseigenaren gaan er spelen in de toekomst:

 

Ingrijpende Klimaateisen boos
Lastige maatregelen! Maar doe er je voordeel mee!

 

 Wat betekent dit voor ons?

Maar wat betekent dat precies? Nou, het bestaande energielabel wordt uitgebreid met de categorie A0 voor nieuwe gebouwen en voor huizen die groene energie produceren krijgen zelfs een A+. Dat is toch mooi meegenomen! Voor bestaande huizen moeten we aan de slag met renovaties en verbouwingen om te vergroenen. 

Andere regels voor kantoorpanden.

Voor kantoren in Nederland gelden al strenge regels, vanaf 1 januari moeten kantoren bijvoorbeeld verplicht energielabel C hebben. Maar wees gerust, Brussel wilde eerst al vanaf 2030 huiseigenaren deze verplichtingen opleggen, maar dat was een beetje te extreem. De lidstaten hebben voorgesteld dat het totale woningbestand uiterlijk in 2033 gemiddeld energielabel D heeft.

 

 Wat zeggen onze Politici?

En wat zegt onze Minister Rob Jetten (Klimaat) hierover? Hij is blij met deze bijsturing en vindt het fijn dat Nederland altijd heeft gepleit voor meer flexibiliteit. Zo kunnen we het meer laten aansluiten op natuurlijke momenten, bijvoorbeeld wanneer iemand zijn huis verkoopt of een huiseigenaar zelf verbouwingsplannen heeft. Kijk, dat is nog eens positief! 

 Extra eisen binnen de EU, verplichte zonnepanelen?

Maar daar blijft het niet bij, want als het aan de EU-landen ligt komen er ook extra eisen om gebouwen geschikt te maken voor zonnepanelen. Vanaf 31 december 2026 moeten in alle lidstaten regels komen om ervoor te zorgen dat alle nieuwe gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 250 vierkante meter geschikt zijn voor zonnepanelen. Een jaar later gelden deze regels ook voor grondige renovaties van nog grotere gebouwen en uiterlijk op 31 december 2029 moeten lidstaten deze regels invoeren voor nieuwe woningen. 

 Uitzonderingen en energielabels!

Maar maak je geen zorgen, de EU schrijft regeringen niet voor hoe ze deze doelen moeten halen. En voor historische gebouwen en defensiecomplexen kunnen er zelfs uitzonderingen worden gemaakt. Sommige Europese landen hebben al zeer strenge eisen op de woningmarkt wat betreft klimaat, zoals Vlaanderen dat op 1 januari een renovatieverplichting invoerde voor woningen en appartementen. Dus, laten we ons best doen om onze huizen te vergroenen en wie weet krijgen we er nog een mooi energielabel voor terug! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, of wil je gelijk een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op!